Lentoapu-v-white-kopi.png

Vaatimusta ei voi viedä oikeuteen

Kaksi syytä saattaa estää korvausvaatimuksen viemisen oikeuteen.

Tavallisin syy on, ettei sinulla selvitystemme mukaan ole oikeutta korvaukseen. Asiasi vieminen oikeuteen saattaisi todennäköisesti johtaa jutun häviämiseen ja suuriin taloudellisiin menetyksiin.

Saatamme myös löytää selviä todisteita siitä, että lennon viivästyminen on johtunut syistä, jotka eivät ole olleet lentoyhtiön vallassa (force majeure). Voi myös olla, että lentoyhtiö onkin vastuussa, mutta samaan aikaan on vallinnut huono lentosää, ja lennon toteuttaminen olisi voinut olla vastuutonta. Jos lennolla on ollut teknisiä ongelmia ja samaan aikaan on ollut huono lentosää, emme voi todistaa, että lento on viivästynyt pääosin teknisten ongelmien vuoksi eikä huonon sään takia. Tällöin arvioimme, että mahdollisuutemme voittaa oikeudessa ovat heikot.

Toinen syy on, että emme voi viedä asiaasi oikeuteen maassa, jossa oikeuspaikka sijaitsee. Oikeuspaikka viittaa viranomaisen alueelliseen toimivaltaan.

Voimme hyödyntää oikeuden alueellista toimivaltaa lähtömaassa ja määränpäässä. Jos siis lennät Suomeen tai Suomesta, oikeuspaikka on Suomessa ja voimme hyödyntää suomalaista oikeutta. Jos lentosi viivästyminen on tapahtunut valmismatkalla, oikeuspaikka on aina asuinmaassasi.

Esimerkiksi Italiassa emme voi tällä hetkellä haastaa lentoyhtiöitä oikeuteen. Mahdollinen ongelma syntyy silloin, kun lentosi myöhästyy kahden Italian kaupungin välillä, vaikkapa matkalla Roomasta Milanoon. Tällaisessa tilanteessa oikeuspaikka on Italiassa, emmekä valitettavasti voi viedä asiaasi eteenpäin – ellei lentoyhtiö maksa vapaaehtoisesti.

Mahdollisia ongelmatilanteita Vaatimusta ei voi viedä oikeuteen