Lentoapu-v-white-kopi.png

 

Viivästynyt lento välilaskulla: Tässä ovat oikeutesi

Myöhästyikö lentosi ja menetitkö tämän vuoksi jatkolentosi? Lue korvausoikeudestasi täältä.

 

EU:n lainsäädännön mukaan sinulla on oikeus korvaukseen, jos et lennon viivästymisen vuoksi päässyt määränpäähäsi jatkolennolla, ja jos tämä johtaa siihen, että saavut lopulliseen määränpäähäsi yli kolme tuntia myöhässä.


Aloita tapauksesi Lentoavulla ja anna meidän auttaa sinua saamaan korvaus, johon olet oikeutettu kun lentosi viivästyy ja matkaasi kuuluu välilasku. Se vie vain 3 minuuttia.

Milloin voin saada korvausta viivästyneestä lennosta johon kuului välilasku? 

Kuten yllä on mainittu, sinulla on oikeus korvaukseen, jos lennon viivästymisen vuoksi et pääse seuraavalle lennolle välilaskun aikana, ja saavut tämän vuoksi yli kolme tuntia myöhässä lopulliseen määränpäähäsi. Kuitenkin, jotta sinulla olisi oikeus korvaukseen, EU-asetuksen mukaan yhden ehdon tulee täyttyä vaikka muuten matka täyttäisikin edellä mainitut kriteerit: Kyseessä tulee olla yksi yhtenäinen varaus tai matkajärjestely, eikä useita erikseen varattuja lentoja. Jos varaustasi voidaan pitää yhtenä yhtenäisenä matkana, olet lentomatkustajana oikeutettu korvaukseen, jonka suuruus on 250 euron ja 600 euron välillä riippuen lentomatkan pituudesta.

Jos saavut yli kolme tuntia myöhässä lopulliseen määränpäähäsi, olet oikeutettu seuraavaan korvaukseen viivästyneestä lennosta välilaskulla:

Syy Lento, joka on 1.500 km tai lyhyempi Lento, joka on 1.500 - 3.500 km välillä  Lento yli 3.500 km EU-maiden välillä Lento yli 3.500 km EU-maahan tai -maasta
  250 Euroa 400 Euroa 400 Euroa 600 Euroa

 

Miten tiedän, oliko lentoni osa yhtä yhtenäistä matkaa?

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos matkasi on yhtenäinen, sinulla on yksi PNR-koodi koko matkalle. PNR-koodilla on monia eri nimityksiä eri lentoyhtiöiden kesken; varausviite, varausnumero ja varauskoodi ovat vain joitakin nimityksiä, joita PNR-koodi on saanut. 

Jos ostat matkan suoraan lentoyhtiöltä, saat usein yhden PNR-koodin ja sinulla on yksi yhtenäinen matka. Tähän on kuitenkin poikkeuksia, sillä jotkin halpalentoyhtiöt jakavat matkan useille PNR-koodeille.

Jos ostat matkasi matkatoimiston kautta, sinun tulisi olla varuillasi, sillä silloin kyseessä ei välttämättä ole yksi yhtenäisen matka. Sinun tulisi olla tietoinen myös siitä, että matkatoimiston antama varausnumero ei välttämättä vastaa lentoyhtiön PNR-koodia. Eli kyseessä ei välttämättä ole yksi yhtenäinen matka, vaikka matkatoimiston varausnumero olisi sama koko matkalle

Alla on esimerkki varausvahvistuksesta Kiwi.comista, joka näyttää yhden Kiwi-varausnumeron, mutta kaksi eri PNR-koodia. Siksi kyseessä ei ole yksi yhtenäinen matka.

Når Kiwi opdeler deres kunders rejse, så man mister sine rettigheder

 

Kyseessä voi myös olla yhtenäinen matka, jos koko matkasta on maksettu yksi yhtenäinen hinta, joka ei ole eritelty eri osiin, ja jos koko matkalle on myönnetty yksi matka-asiakirja. Tämä voi joissakin tapauksissa tapahtua, vaikka eri osilla olisikin eri PNR-koodit. 

Yllä oleva kuvaa tilannetta, jossa varaat yhden yhtenäisen matkan, mutta entä jos varaat lentosi erikseen? 

Jos koostat itse matkasi erillisillä lipuilla eri lentoyhtiöiltä, olet periaatteessa aina itse vastuussa siitä, että varaat lennot niin, että välilaskuille jää riittävästi aikaa. Jos välilaskulla on viivästynyt lento, et ikävä kyllä voi saada korvausta, koska olet varannut lennot itse liian lyhyellä aikavälillä vaihtoa varten, eikä matkasi myöskään täytä ehtoa yhdestä yhtenäisestä matkasta yhdellä PNR-koodilla.

Jos olet epävarma siitä, oliko matkasi yhtenäinen, voit avata tapauksen täältä, ja me selvitämme asian puolestasi.

Ruokailu menetetyn jatkoyhteyden tilanteessa

Tiesitkö, että lentomatkustajana sinulla on oikeus ruokailuun, jos kyseessä on yli kahden tunnin pituinen lennon viivästys? Tämä koskee myös viivästyneitä lentoja, joihin sisältyy välilaskuja.

Jos olet joutunut maksamaan ruoasta, juomista, kuljetuksesta lentokentän ja hotellin välillä tai puhelinkuluista menetetyn jatkolennon takia, olet oikeutettu saamaan kohtuulliset kulut korvattuna lentoyhtiöltä. Sinun tarvitsee vain säilyttää kulukuitit. 

Yöpyminen tilanteessa, jossa jatkolento on menetetty viivästymisen johdosta

On myös mahdollista, että olet menettänyt jatkolentosi myöhään illalla tai yöllä. Jos seuraava lento lähtee huomattavasti myöhemmin tai vasta seuraavana päivänä, sinulla on oikeus majoittua hotelliin lentoyhtiön kustannuksella. 

Jos olet myöhästynyt lennolta välilaskupaikalla ja sinulle tarjotaan uutta lähtöä kolmen tunnin kuluessa, et voi vaatia majoitusta, ellei jatkomatkasi välilaskupaikasta ole vasta seuraavana päivänä. Siinä tapauksessa sinulla on todennäköisesti oikeus majoitukseen.

Viivästynyt lento välilaskulla: Muista säilyttää kuitit

Muista säilyttää kuitit kaikesta, mitä ostat!

Huomio: Lentoapu käsittelee vain tapauksia, jotka liittyvät uusiin lentolippuihin eikä muihin lisäkustannuksiin. Olemme arvioineet, että tämä on matkustajan kannalta parasta ja reiluinta, koska lentoyhtiöt usein hyvittävät nämä summat suoraan.

Pidä kuitenkin mielessäsi, että kulutuksesi tulee olla kohtuullista. Siksi sinun ei välttämättä kannata majoittua viiden tähden hotelliin, jos lähistöllä on kolmen tähden hotelli, ja voit ehkä tyytyä voileipään suuren illallisen sijaan. Alkoholiin liittyviä kuluja ei koskaan katsota kohtuullisiksi tässä yhteydessä.

Menetetty jatkolento: Kun sinulla ei ole oikeutta korvauksiin

Kuten aiemmin mainittiin, sinulla ei ole oikeutta korvauksiin menetetystä jatkolennosta, jos kyseessä ei ole matka, esimerkiksi saman PNR-koodin alla. Tämän lisäksi sääntöön on myös muita poikkeuksia. 

Et voi saada korvausta menetetystä jatkolennosta, jos: 

 • Olet itse syypää siihen, että myöhästyt lennolta.
 • Et ole ollut tietoinen matkasi muutoksista.
 • Olet itse suunnitellut matkasi etkä varannut tarpeeksi aikaa siirtymiselle ja vaihdolle.

 

 

 

Menetetty jatkolento "poikkeuksellisten olosuhteiden" vuoksi

Jos välilaskullisen matkan lennon viivästyminen johtuu niin kutsutuista "poikkeuksellisista olosuhteista", jotka ovat lentoyhtiön hallinnan ulkopuolella, et ole oikeutettu korvaukseen.

Poikkeavia olosuhteita ovat esimerkiksi:

 • Epätavalliset sääolosuhteet
 • Terrorismi, sotilaskaappaus tai poliittinen levottomuus, jos ne aiheuttavat turvallisuusriskin
 • Lentokiellot
 • Matkustajan äkillinen sairaus tai voimakas pahoinvointi
 • Lentoliikenteen ohjaajien lakko

 

Tilanteet, joita ei luokitella "poikkeuksellisiksi olosuhteiksi":

 • Tekniset ongelmat
 • Henkilökunnan puute (koskee myös lentoyhtiön oman henkilöstön lakkoa)

Kohtaamme usein tilanteita, joissa lentoyhtiöt viittaavat "poikkeuksellisiin sääolosuhteisiin" viivästyksen syynä, evätäkseen korvausvaatimuksen. He tekevät niin myös, vaikka sää olisi ollut täysin kohtuullinen. Jos olet eri mieltä lentoyhtiön päätöksestä, voit helposti ja nopeasti avata korvausvaatimuksen Lentoavun kautta.

Hyviä neuvoja matkalle, johon kuuluu välilasku

Jos kyseessä on viivästynyt lento välilaskulla ja saavut liian myöhään välilaskukohteeseen, usein vain vähän on tehtävissä. Jos ensimmäinen lentosi on kuitenkin viivästynyt vain vähän tai sinulla on vain lyhyt aika vaihtoon, voit valmistautua hieman:

 • Tunne matkasuunnitelmasi hyvin - milloin eri lentosi laskeutuvat ja lähtevät, kuinka paljon aikaa sinulla on välilaskukohteessa
 • Matkusta vain käsimatkatavaroiden kanssa - jos pelkäät menettäväsi matkatavarasi välilaskun yhteydessä, voit valita matkustaa vain käsimatkatavaroiden kanssa.
 • Hanki yleiskuva vaihtolentokentästä - mille portille laskeudut ja mille portille sinun on mentävä? On hyvä selvittää, kuinka kaukana eri portit ovat toisistaan, erityisesti suurilla lentokentillä, kuten Lontoossa, Amsterdamissa ja Frankfurtissa.
 • Vältä pysähdyksiä lyhyillä välilaskuilla - jos sinulla on vain vähän aikaa lentojen välillä, vältä shoppailemista tai pysähtymistä ostamaan ruokaa ja juomaa. Sen sijaan, sinun kannattaa mennä suoraan seuraavalle portille.
 • Huolehdi tarvittaessa maahantuloluvasta - se ei ole tarpeen kaikissa kohteissa, mutta jos sinulla on välilasku esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Kanadassa, sinulla on oltava voimassa oleva lupa, muuten sinulta voidaan evätä pääsy (etkä näin ollen myöskään voi saada korvausta).

Välilasku ja matkatavarat

Mikäli sinun pitää vaihtaa lentokoneesta toiseen, myös ruumaan kirjatut matkatavarasi täytyy siirtää, ja tämä voidaan toteuttaa eri tavoin.

Jos olet ostanut yhden yhtenäisen matkan yhdellä tai useammalla välilaskulla, sekä sinä että matkatavarasi on yleensä kirjattu koko matkan ajaksi. Siksi sinun ei myöskään tarvitse hakea matkatavaraa ja kirjata sitä uudelleen välilaskun aikana.

Jos olet kuitenkin ostanut lippusi ja lentosi toisistaan riippumattomina, saattaa olla, että sinun täytyy hakea matkatavarasi ja kirjata ne uudelleen saadaksesi ne seuraavalle lennolle. Sinun tulisi siis varata riittävästi aikaa välilaskullesi, hakeaksesi matkatavarasi noutopisteestä, kirjataksesi ne uudelleen ja kuljettaaksesi ne itse turvatarkastuksen läpi uudelleen (tällöin voi myös olla mahdollista, että sinun tulee varata aikaa myös uuteen passintarkastukseen). Voit kysyä henkilökunnalta apua ensimmäisen lennolle kirjautumisen yhteydessä tai lippusi ostohetkellä, jos olet epävarma tai sinulla on kysyttävää välilaskustasi ja matkatavaroistasi.

Joskus matkatavarat valitettavasti viivästyvät tai katoavat kokonaan. Lue lisää siitä, mitä tehdä, jos matkatavarasi viivästyvät tai häviävät.

Oliko lentosi myöhässä tai peruttu? Tee korvaushakemus!

Lentoapu auttaa saamaan jopa 600 euron korvauksen, jos lentosi oli myöhässä tai peruttu

 Tuhansia tyytyväisiä asiakkaita

 Tehokas ja asiantunteva palvelu

 Riskitöntä, nopeaa ja helppoa!