Lentoapu-v-white-kopi.png

Helsinki-Vantaan lentoasema

January 2020

Viimeisin kirjoitus

Yleisimmät väärinkäsitykset lentojen viivästymiskorvauksista

September 2023

Helsinki-Vantaan lentoasema

Helsinki-Vantaan lentoasema (HEL) valmistui vuonna 1952 Helsingin olympialaisiin. Lentokenttä raivattiin silloisen Helsingin pitäjän korpeen alueelle, joka nykyisin kuuluu Vantaan kaupungille. Aluksi lentokentällä oli vain yksi kiitorata, mutta toinen avattiin jo vuonna 1956. Vuoteen 1977 saakka lentoasema tunnettiin nimellä Helsingin lentoasema, mutta koska Helsinkiin aiemmin kuuluneesta Vantaasta oli tullut oma kaupunkinsa, nimi muutettiin Helsinki-Vantaan lentoasemaksi.

Helsinki-Vantaan lentoasema on perustamisestaan saakka ollut Finnairin, silloisen Aeron, kotikenttä. Ensimmäinen kentälle laskeutunut ulkomaisen lentoyhtiön lento oli Scandinavian Airlines Systemin eli nykyisen SAS:n lento.

Nykyisin Helsinki-Vantaan lentoasema kuuluu palveluiltaan maailman parhaiden lentokenttien joukkoon, ja se on myös merkittävä Aasian-lentojen solmukohta. Vuonna 2015 lentoasema sai oman rautatieasemansa, mikä mahdollistaa sujuvamman liityntäliikenteen eri puolilta pääkaupunkiseutua ja koko Suomea. Helsinki-Vantaan lentoasema on sijoittunut useana vuonna maailman parhaiden lentoasemien joukkoon. Lentoaseman jatkuvasti laajentuvien terminaalien läpi lennoilleen kiiruhtaa nykyisin jo lähes 21 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

 

Helsinki-Vantaan lentoaseman laajentuminen

Vuonna 2000 Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä nousi ensimmäisen kerran yli 10 miljoonaan vuosittaiseen matkustajaan. Kolmas kiitotie valmistui vuonna 2002, ja vuonna 2004 silloista ulkomaanterminaalia laajennettiin. Vuonna 2009 jako kotimaan ja ulkomaan lentoihin poistui, ja terminaalit saivat nimikseen terminaali 1 ja terminaali 2.

Vuonna 2013 vuosittainen matkustajamäärä nousi yli 15 000 matkustajaan, ja lentoaseman kehittämiseksi tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi käynnistettiin mittava kehitysohjelma, jonka tavoitteeksi asetettiin lentoaseman laajentaminen vuoteen 2020 mennessä. 

Helsinki-Vantaan lentoaseman alati kasvavat matkustajamäärät merkitsevät myös enemmän myöhästyneitä ja peruuntuneita lentoja. Kun matkustat Helsinki-Vantaan lentokentältä, sinun on hyvä tuntea lentomatkustajan oikeudet. Kun lento on myöhässä tai peruttu, sinulla voi olla oikeus EU-asetuksen 261/2004 mukaiseen korvaukseen – lue lisää seuraavasta kappaleesta.

 

Lennon myöhästyminen Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Jos lentosi Helsinki-Vantaan lentoasemalta myöhästyy, voit hakea EU-asetuksen 261/2004 mukaista korvausta. Sinulla on oikeus korvaukseen, kun lentomatkasi EU-maan lentokentältä myöhästyy. Korvaus riippuu myöhästymisen kestosta ja suunnitellun lentomatkan pituudesta.

Sinulla on myös oikeus saada lentoyhtiösi laskuun ruokaa ja virvokkeita, jos lentosi, jonka suunniteltu pituus on alle 1 500 kilometriä, on yli 2 tuntia myöhässä. Sama koskee 1 500–3 500 kilometrin pituisia lentoja, joiden lähtö viivästyy yli 3 tuntia, sekä yli 3 500 kilometrin pituisia lentomatkoja, kun lähtö viivästyy yli 4 tuntia.

Jos lentosi lähtö viivästyy yli 5 tuntia, suunnitellun lentomatkan pituudesta riippumatta, sinulla on oikeus saada alkuperäisestä lentolipustasi rahat takaisin. Jos olet jo päässyt matkaan Helsinki-Vantaan lentoasemalta – tai sinne, jos se on vaihtokenttäsi – mutta jatkolentosi viivästyy yli 5 tuntia, sinulla on oikeus päästä takaisin matkasi lähtöpisteeseen. Jos joudut odottelemaan paluulentoasi tai uudelleenreititettyä lentoa lentokentällä yön yli, lentoyhtiön on tarjottava sinulle majoitus sekä maksettava mahdolliset lentokentän ja hotellin väliset kuljetukset.

Finnair operoi suurimman osan Helsinki-Vantaan lentoaseman lennoista. Koska Finnair on EU-maan lentoyhtiö, sen on noudatettava eurooppalaista lainsäädäntöä lentomatkustajan oikeuksista. Jos lentosi on myöhässä, voit saada korvauksia Finnairilta. Lue lisää erillisestä artikkelistamme, jossa käsittelemme Finnairin lentojen myöhästymisiä ja peruuntumisia sekä Finnairin korvauksia.

 

Lennon peruuntuminen Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Helsinki-Vantaan lentoasema ei ole yleisesti tunnettu lentokenttänä, jolla olisi paljon peruuntuneita lentoja. Jos lentosi kuitenkin peruuntuu, sinulla on samat oikeudet, jotka koskevat myöhästyneitä lentoja. Sinulla on oikeus ilmaiseen ruokaan ja virvokkeisiin, ja voit halutessasi saada alkuperäisestä lentolipustasi hyvityksen tai vaihtoehtoisesti päästä takaisin matkasi lähtökentälle.

 

Korvaus matkan viivästymisestä

Sen lisäksi, että sinulla on oikeus ruokaan ja virvokkeisiin, voit hakea lentoyhtiöltä rahallista vakiokorvausta, jos lentomatkasi Helsinki-Vantaan lentoasemalta on viivästynyt. Se on korvaus menettämästäsi ajasta, ja korvaussumma riippuu suunnitellun lentomatkasi pituudesta. Voit hakea korvausta yli 3 tunnin myöhästymisistä ja kaikista peruuntumisista. Kun lentosi Helsinki-Vantaan lentoasemalta viivästyy tai peruuntuu, voit saada lentoyhtiöltä 250 euron vakiokorvauksen, kun lentomatkasi pituus on alle 1 500 kilometriä. Jos lentomatkasi suunniteltu pituus on 1 500–3 500 kilometriä, voit saada korvauksena 400 euroa, ja jos lentomatkan pituus on yli 3 500 kilometriä, korvaussumma on 600 euroa.

Jos haet korvausta myöhästymisestä, lentoyhtiöllä on oikeus puolittaa korvaus, jos sen on onnistunut uudelleenreitittää lentosi niin, että saavut lopulliseen määränpäähäsi samoihin aikoihin alkuperäisen lennon kanssa.

Joskus lentoyhtiö myöntää korvausvelvollisuutensa, mutta tarjoaakin korvaukseksi alennuskuponkeja tai lahjakorttia. Jos hyväksyt tarjouksen, sinun on ensin annettava lentoyhtiölle siihen kirjallinen suostumuksesi.

On tärkeää muistaa, että lentoyhtiö ei ole korvausvastuussa, jos lentomatkan viivästyminen on johtunut poikkeuksellisista olosuhteista, esimerkiksi työtaistelusta tai huonosta lentosäästä. Siksi on hyvä selvittää lennon myöhästymisen tai peruutuksen syy ennen kuin haet korvausta.

Osoitteessa lentoapu.fi voit käyttää ilmaista laskuriamme ja tarkistaa, oletko oikeutettu korvaukseen. Saat myös heti arvion siitä, kuinka suuren korvauksen voit saada, ja voit halutessasi lähettää korvaushakemuksen. Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset apua, voit kirjoittaa meille osoitteeseen [email protected].

Kirjoittaja: Melik Karatas