Lentoapu-v-white-kopi.png

Lennon peruuntuminen tai myöhästyminen myrskyn seurauksena

March 2022

Viimeisin kirjoitus

Yleisimmät väärinkäsitykset lentojen viivästymiskorvauksista

September 2023

Lennon peruuntuminen tai myöhästyminen myrskyn seurauksena

Sääolosuhteet ovat erittäin yleinen syy lentoyhtiöiden lentojen peruutuksiin ja viivästyksiin. Mutta yleisesti ottaen sään ei tulisi aiheuttaa kovin suuria viivästyksiä, koska esimerkiksi lentokoneet ovat suunniteltu kestämään salamointia ja navigoimaan sumussa. 

Onko hyväksyttävää, että lentoyhtiöt perustelevat lentojen myöhästymisiä tai peruutuksia sään vuoksi?

 

Korvausta vai ei?

Poikkeuksellisissa olosuhteissa, joihin lentoyhtiö ei voi vaikuttaa, kuten hirmumyrksyt, tulvat, lumimyrskyt tms., lentomatkustajana et ole oikeutettu korvaukseen. Nämä olosuhteet eivät ole lentoyhtiön käsissä – niitä voida ennustaa tai pystytä estää tapahtumaa. Mutta lentomatkustajana sinun tulee silti muistaa oikeutesi tästä huolimatta.

Nämä oikeudet tulivat voimaan EU 261/2004 -asetuksen myötä, mikä on auttanut tekemään matkustajien oikeuksista selkeitä ja yksiselitteisiä. Sinun tulee siis hoitaa itse ruokailusi, jos lennät Euroopan ulkopuolelle Euroopan ulkopuolisen lentoyhtiön kautta ja lentosi viivästyy tai peruuntuu sään vuoksi.

Lähtiessäsi EU-alueen ulkopuolelle, jossa EU lainsäädäntö ei ole voimassa,  sinulla tulee olla lentomatkustajana matkavakuutus, sillä turvaat omat oikeutesi. Siksi sinun tulee aina tallentaa kaikki kommunikaatio ja dokumentaatio lentoyhtiön kanssa koko prosessin ajan myöhempää käyttöä varten. Mutta tärkeintä on, että teet reklamaation lentoyhtiölle, jolla olet lentänyt.      

 

Dokumentaatio 

Lentoyhtiöt usein syyttävät huonoa säätä lennon, vaikka syy olisi jokin muu. Tästä syystä sinun olisi aina hyvä pyytää lentoyhtiöltä dokumentaatio siitä, että viivästyminen tai peruutus johtui sääolosuhteista. On myös tärkeää saada lentoyhtiöltä todiste siitä, että lentoyhtiö on pyrkinyt varaamaan matkustajalle paikan uudelle lennolle. Se on ensimmäinen asia, joka lentoyhtiön tulee tehdä lennon peruuntuessa.

Muistuttaisimme myös, että tarkistat sääennusteen kotona ennen lentoa, ja selvität matkavakuutuksesi laajuuden.

Tietyt matkavakuutukset voivat kattaa matkustajalle koituvat kulut, jos myrsky on syy lentosi peruuntumiseen tai viivästymiseen.

 

 

 

 

 

 

Kirjoittaja: Philip Brechmann