Lentoapu-v-white-kopi.png

Koronapandemian vaikutukset lentoteollisuuteen

January 2023

Viimeisin kirjoitus

Yleisimmät väärinkäsitykset lentojen viivästymiskorvauksista

September 2023

Mitä tapahtui?

Covid-19 pandemia on vaikuttanut lentoalaan katastrofaalisesti, johtaen moniin lentojen peruutuksiin ja viivästyksiin. Vaikka matkustusrajoitukset alkoivat lieventyä ja useat maat avasivat rajansa, lentoliikenne ei edelleenkään ollut palannut pandemiaa edeltävälle tasolle. Kun lentoliikenne avattiin uudelleen kesällä 2022, oli kahden vuoden tauko lisännyt kysyntää lentomatkoille. Monet eivät olleet matkustaneet lentokoneella vuoden 2019 jälkeen. Perheet ja ystävät alkoivat suunnitella, miten he voisivat kohdata läheisensä pitkän eron jälkeen. Tämä kysyntä aiheutti painetta lentoyhtiöille ja lentokentille, jotka joutuivat muuttamaan resurssinsa vastaamaan tätä kysyntään. Mutta miltä tilanne näyttää nyt?

 

Ennen ja jälkeen pandemian: Miten selviydymme tänään?

 

Tilastokeskuksen (Eurostat) mukaan kansainvälisten lentomatkustajien määrä Suomen laski historiallisesti 23 miljoonasta vuonna 2019, 5 miljoonaan vuonna 2020. Rajoitusten lieventyminen on muuttanut lukuja positiiviseen suuntaan tähän päivään asti, mutta taso ennen korona pandemiaa on edelleen kaukana. Vuonna 2022 oli arviolta 12 miljoonaa kansainvälistä lentomatkaa, mikä on merkittävä parannus pandemian aikana.

Eurostat

Fakta: Vuosi 2022 oli “uudelleen avaamisen”-vuosi. Lentojen määrä nousi samalla, kun korona-tartuntojen määrä laski kanssa koko maassa.

 

Mikä oli Korona-sulun vaikutus?

 

Lentoliikenteen avaaminen osoittautui suuremmaksi haasteeksi kuin odotettiin. Lentokentät ja lentoyhtiöt kohtasivat vaikeuksia käsitellä suurta matkakysyntää ja vastata lentolippujen varauksiin. Lentomatkustajat olivat iloisia päästessään taas ilmaan, mutta tätä iloa koeteltiin, kun matkailuelämys vuonna 2022 koostui pitkistä jonoista lentokentillä, kadonneista matkalaukuista ja viivästyksistä tai peruutetuista lähdöistä. Yrityksenä hallita operatiivista suorituskykyä, Euroopan lentokentät alkoivat rajoittaa kapasiteettia, mikä johti myös ylibuukattuihin lentoihin ja lisääntyneisiin viivästyksiin. Tämä oli vaikea aika lentokentille ja lentoyhtiöille, ja myös pettymys matkustajille, jotka olivat innokkaita lähtemään matkalle uudelleen. Lue lisää siitä, miten käsittelemme lentomatkoja koronan aikana.

 

Koronapandemia iskee lentoalaan kovaa: täyteen varatuista lennoista tyhjiin paikkoihin ja taloudellisiin tappioihin

 

Valitettavasti lentoalan yritykset kärsivät pandemian aikana taloudellisista vaikeuksista.

Useat suuret lentoalan yritykset ovat raportoineet suuria tappioita vuosina 2020 ja 2021 pandemian takia. Esimerkiksi Delta Air Lines, American Airlines ja United Airlines ovat kaikki raportoineet miljardiluokan tappioita vuonna 2020. Lufthansa-konserni on myös raportoinut yli 4 miljardin euron tappion vuonna 2020. Jopa suurimmat lentoalan yritykset kuten Emirates ja Qatar Airways ovat tunteneet pandemian vaikutuksen, sillä ne ovat joutuneet vähentämään kapasiteettiaan merkittävästi ja perumaan paljon lentoja. Toisaalta Ryanair ja easyJet ovat myös kokeneet saman kriisin, mutta pienemmillä tappioilla kuin suuret yritykset. Heidän strategiana oli päästä nopeasti takaisin normaaliin toimintaan.

Pandemiat ovat myös johtaneet matkustustottumusten muutoksiin, jotka voivat aiheuttaa pitkäaikaisia seurauksia lentoalalle. Useat ihmiset ovat valinneet käyttää videoneuvottelua matkustamisen sijaan liikematkoilla, mikä voi johtaa pysyvään kysynnän vähenemiseen lentomatkoille. Lentoyhtiöt joutuvat löytämään uusia tapoja houkutella matkustajia takaisin ilmaan, samalla huomioiden taloudelliset paineet, joita he kohtaavat.

 

Lentoavun työ on tarpeellista

 

Lentoavulla tiedämme haasteet, joita lentoliikenteen avaaminen kesällä 2022 aiheutti, ja tiedämme kuinka tärkeää asiakkaillemme on saada taloudellista korvausta peruutetuista tai myöhästyneistä lentomatkoista. Olemme erikoistuneet auttamaan matkustajia saamaan heille oikeutetun taloudellisen korvauksen EU:n lentomatkustajasääntöjen mukaisesti. Tiimimme on valmis auttamaan sinua käsittelemään mahdollisia ongelmia lentomatkallasi ja tekemään prosessista mahdollisimman helppoa ja kivutonta. Tiesitkö, että voit vaatia jopa 600 euron korvausta, jos lentosi on myöhässä tai peruutettu? Älä anna lentoliikenteen häiriöiden estää vuosittaista matkaasi ja käy kotisivuillamme selvittääksesi kuinka paljon olet oikeutettu saamaan korvausta. Hae korvausta. 

Kirjoittaja: Melik Karatas