Lentoapu-v-white-kopi.png

Lennon peruuntuminen koronaviruksen vuoksi

March 2020

Viimeisin kirjoitus

Yleisimmät väärinkäsitykset lentojen viivästymiskorvauksista

September 2023

Lennon peruuntuminen koronaviruksen vuoksi

COVID-19 eli koronaviruksen leviäminen maailmalla jatkuu ja virus on löytänyt tiensä suurimpaan osaan maista. Nopeasti lisääntyvät tapaukset ovat johtaneet tiukempiin määräyksiin tarjuntojen leviämisen ehkäisemiksi. Lisääntynyt riski tartuntoihin ja vähentynyt kysyntä matkustajien tartunnanpelon takia ovat saaneet lentoyhtiöt perumaan ja vähentämään tuhansia lentoja. Lisääntyneen tartuntariskin takia on Norwegian joutunut perumaan 3 000 lentoa, mikä vastaa noin 15% kaikista lentoyhtiön lennoista.

Mikäli lennon peruuntuminen johtuu koronaviruksesta, et matkustajana ole oikeutettu vakiokorvaukseen, mutta sinulla on oikeus saada lentolipun hinta hyvitettyä. Mikäli tarvitset apua tässä, voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse: [email protected]. Huomioithan ystävällisesti lähettäessäsi maksukuittia, tulee sinä selkeästi näkyä lipun hinta. Mikäli onnistumme voittamaan vaatimuksen, palkkiomme on 30 % vastaanotetusta summasta (sis. arvonlisäveron). Jos emme onnistu saamaan rahoja, et maksa työstämme mitään.


Oikeutesi lentojen peruuntumisissa koronan vuoksi

EU-asetuksen N:o 261/2004 mukaisesti ei matkustajalla ole oikeutta vakiokorvaukseen, mikäli peruuntuminen johtuu poikkeuksellisista olosuhteista. Poikkeuksellisia olosuhteita kutsutaan myös nimellä ‘force majeure’. Toisin sanoen koronaviruksen aiheuttamat olosuhteet eivät ole lentoyhtiön vältettävissä tai hallittavissa.

Tämä ei tosin tarkoita sitä, että kaikki oikeutesi lennon peruuntuessa raukeavat. Yhtälailla kuin muiden lentojen peruuntuessa, on sinulla yhä oikeus saada lentolipun hinta hyvitettyä tai saada korvaava lento samaan määränpäähän toisena ajankohtana.

Onko lentosi peruuntumisen syy jokin muu kuin koronavirus ja haluatko aloittaa korvauksen hakemisen? Klikkaa tästä tehdäksesi asiasta korvausvaatimuksen.


Matkan peruuttaminen

Monet Euroopan hallitukset ovat ryhtyneet useisiin toimiin ehkäistäkseen viruksen leviämisen. Esimerkiksi kaikki lennot luokitelluilta epidemia-alueilta Suomeen ovat peruttu. Tartuntavaarasta huolimatta ovat kaikki lentoyhtiöt kuitenkin säilyttäneet useita lentoja. Mikäli olet varannut matkan alueelle, jonne Ulkoministeriö tai terveysviranomaiset eivät suosittele matkustamista, voit saada lipun hinnan palautettua. Ole ensin yhteydessä lentoyhtiöön saadaksesi muutettua matkan tai lipun hinnan palautettua. Mikäli lentoyhtiö ei auta sinua asiassa ja sinulla on matkavakuutus, voit saada lipun hinnan hyvitettyä vakuutusyhtiöltäsi.

Mikäli olet Mastercard-kortin haltija ja matkasi on varattu samalla kortilla, voit korttisi kattaa sekä peruutus- että matkavakuutuksen.


Mistä tiedän onko lentoni peruuntunut koronaviruksen takia?

Kun lentoyhtiöt kertovat peruutuksen syyksi poikkeukselliset olosuhteet, vaikka tämä ei pidä paikkaansa, on kyseessä peruuttaminen kaupallisista syistä. Siinä tapauksessa, lento peruuntuu taloudellisten olosuhteiden vuoksi.

Lentomatkustajille voi olla hankalaa selvittää, mikäli lennon peruuntuminen todella johtuu poikkeuksellisista olosuhteista, kuten koronaviruksen aiheuttamista syistä. Tästä syystä suosittelemme käyttämään tervettä järkeä ja pitämään paikallisten terveysviranomaisten neuvot ja ohjeet mielessä.

Tietyille maantieteteellisille alueille ei suositella matkustamista tällä hetkellä. Mutta jos olet esimerkiksi varannut matkan Berliiniin ja lähtö peruuntuu alle 14 päivän sisällä ennen lennon lähtöä, suosittelemme että haet oikeudellisia neuvoja siihen, miten peruutus tulisi käsitellä.

Lentoapu suosittelee kaikkia matkustajia, jotka ovat epävarmoja peruuntumisen todellisesta syystä kysymään apua ja neuvoa Legal Support - osastoltamme ennen mahdollisen korvausvaatimuksen tekoa.

Mikäli olet suunnitellut matkan tulevalle ajanjaksolle, voit Ulkoministeriön ja terveysviranomaisten sivuilta lukea, miten voit parhaiten toimia tartunnan välttämiseksi. Ulkoministeriön sivuilta löydät myös matkustustiedotteet useista maista.

Kirjoittaja: Melik Karatas